Wednesday, May 20, 2009

BIBLIOTECA PUBLICA TIMISOARA - PROIECT 2004







Denumirea obiectivului : BIBILIOTECA PUBLICA TIMISOARA
Beneficiar : Primaria Municipiului Timisoara
Amplasament : cvartalul marginit de strada 1 Mai, strada Vlad Delamarina, strada Marasesti, strada Brediceanu Coriolan, actualul sediu al spitalului de dermato venerice si oncologie
Finantare : bugetul de stat si cel local, fonduri alocate de Comisia de Dezvoltare Regionala (V) din cadrul Comunitatii Europene.

Fundamentarea temei - conversia spitalului civil din Timisoara in biblioteca publica
Demersul acestei teme are doua idei generatoare
•scoaterea din cvasi izolare a unei cladiri monument din zona centrala a Timisoarei
•negocierea cu un program de arhitectura complex- institutia publica ca reprezentare a coeziunii comunitatii locale printr-un complex de functiuni publice si private, ca formula de succes in realizarea unor spatii viabile
Motivarea revitalizarii zonelor vechi din cadrul uni oras vine din convingerea de a trai intr-un oras care-ti ofera posibilitatea de a savura toate straturile de complexitate si bogatie pe care le contine.
Vechiul nu este inlaturat, ci persista, transformat pentru a deservi noile generatii.
Conversia este in primul rand o schimbare de functiune, dar una in care exista o tensiune, uneori chiar una acuta, intre functiunea-plecare si functiunea-sosire. Aceasta schimbare de functiune aduce cu sine modificari ale partiului, ale organizarii spatiului, uneori ale materialelor de finisaj sau a culorilor acestora. Ceea ce este insa esential este ca, in final, cele minimum doua straturi ale cladirii sa fie recognoscibile ca atare, si coprezente.
In aceste conditii, problema conversiei functionale nu trebuie privita ca un compromis ci trebuie mai degraba tratata dupa principiul determinarii exhaustive a potentialului de conversie pentru componenta de patrimoniu in cauza; trebuie de asemenea subliniat ca acest principiu nu poate fi neglijat avand in vedere caracterul neregenerabil al resursei care este patrimoniul cultural.


JUSTIFICARE URBANISTICA

Situl se afla amplasat in cadrul Cartierului Cetate, Timisoara, marginit de strada 1 Mai, spre vest, o artera intens circulata, atat auto - strada componenta a inelului I de circulatie, cat si pietonal, asigurand fluxul intre Piata Victoriei si Piata 700, asigurand legatura cu restul orasului, strada Vlad Delamarina, spre sud, care detine un inalt potential de pietonizare, asigurand in acest mod legatura cu sistemul de piete publice ale orasului, la est strada Marasesti, asigurand legatura intre Piata Victoriei si Parcul Botanic, cu caracter de garaj - tip fundatura al traseului de sud spre Piata Victoriei, iar la nord strada Brediceanu Coriolan, cu linii de tramvai in ambele sensuri si cu un puternic flux pietonal intre Piata Libertatii si Piata 700.
Pe latura nordica a sitului se afla amplasat Spitalul Militar(cladire monument), pe latura vestica Biserica Mizericordienilor (Greco-Catolica)(cladire monument) si Spitalul Oftalmologic, pe latura estica- Cazinoul Militar(cladire monument), iar pe latura sudica- parcarea Hotelului Timisoara, teren care se afla pe lista terenului de stat expropriat, urmand sa intre in proprietatea Primariei.
Pe respectivul amplasament proiectul propune realizarea unei piete publice- un nou catalizator urban conectat in sistemul de piete actual prin trasee in mare parte pietonale. Aceasta piata da nastere unui dinamism pe directia est-vest in cetate, perpendicular pe axul Piata Victoriei-Piata Unirii, ducand la o activitate bidirectionala a fluxurilor de circulatie.
Piata este la cota -3.30m fata de cota 0 a parterului, diferenta de inaltime fiind preluata de gradene pe directiile fluxurilor celor mai importante- dinspre Piata Operei si dinspre Piata Libertatii. Gradenele se intersecteaza prin intermediul unei rampe. Astfel parcurgerea pietei are 3 tempo-uri- cel mai lent- dinspre sud, moderat dinspre est si aleggro pe directia diagonala, in functie de fluxurile pietonale studiate pe sit.
Legatura est-vest- asigurata momentan de trotuarul strazii Vlad Delamarina, se face prin intermediul unui ‘pod’ de piatra, aceeasi textura care se gaseste si pe extensia din curtea interioara, pod pe sub care se realizeaza intrarea in curtea bibliotecii. Acest volum adaposteste functiuni comerciale pentru piateta, iluminate zenital printr-o oglinda de sticla care, perceputa de la nivelul de calcare al ‘podului’, prezinta o imagine fragmentata a fatadei caasei existente, marcand o schimbare de limbaj arhitectural – limita nou-vechi.
Preluarea numarului de parcaje de pe locatia respectiva se va realiza de noul parcaj urban P+3 , localizat in imediata proximitate vestica a sitului, in curtea actualului centru militar, pentru care exita planuri de realizare din partea primariei.
De asemenea se vor realiza 20 de locuri de parcare supraterana, inspre est si sud, pentru deservirea bibliotecii.
Imobilul ales pentru refunctionalizare prezinta o serie de avantaje (de amplasament, de relatii cu fondul construit valoros, relatii cu celelalte institutii culturale din cadrul Cetatii), iar o functiune publica ar rezolva, printr-o propunere adecvata, o serie de disfunctionalitati ale zonei.


JUSTIFICARE ARHITECTURALA

Relatia vechi-nou
Solutia opereaza o 'deparazitare’ totala de corpuri anexe- actualmente in interiorul incintei. In urma unui cumul de factori- insalubritate, neimportanta istorica sau arhitecturala, stare grava de degradare, am decis inlaturarea tuturor acestor corpuri, acordand o importanta maxima cladirii care delimiteaza incinta.
Spitalul civil are o evolutie mai complicata, marcata de faze constructive diferite, ce au condus la aspectul unui ansamblu compus din fragmente. Principala problema a acestuia este lipsa unei continuitati a circulatiilor orizontale si verticale.
In acest context eterogen, noua functiune ridica o problema estetica, rezolvata printr-un pavilion de sticla si piatra.
Astfel, dubla iterventia consta din:
• realizarea unui nod central de distributie a circulatiilor
• realizarea unei strazi interioare, o coaja transparente de sticla care imbraca fatada interioara pe 3 laturi, asigurand continuitatea circulatiilor orizonatle si verticale in spatiile cu acces public de la nivelul solului si etaj
Partea masiva a extensiei a fost scufundata sub nivelul curtii actuale, lasand vizibil un pod circulabil de piatra si sticla. Parcursul de intrare este deschis in aer liber, cu punct de pornire in piata urbana nou formata inspre sud, fiind marcat transversal de diverse ‘evenimente’ care impun un anumit ritm dinamicitatii sale, atragand vizitatorul intr-un atrium central, partial pe doua nivele, de unde se distribuie intreaga cicrculatie orizontala si verticala, atat in cladirea noua, cat si in cea veche. Din respect pentru monumentul existent pe care s-a intervenit, spatiul interior tinde spre o anumita simetrie si puritate.
Cladirea este definita spatial de un acoperis terasa circulabil, tratat monomaterial cu coaja solida a acesteia. S-a intentionat crearea imaginii unei coji solide, deschisa total spre una dintre fatadele curtii interioare, care sa imprime o directie de circulatie. Atat sticla cat si structura de stalpi sunt retrase fata de marginea cojii, dand impresia de plutire a acoperisului.
Plecand de la tipologia planului, cu incaperi accesibile dintr-un coridor, amplasat spre curte, care se regaseste atat in rezolvarea Spitalului Mizericordienilor, cat si la Spitalul Militar, proiectul propune o ‚strada coperta’- coaja de sticla care imbraca 3 dintre fatadele curtii interioare creaza un spatiu intermediar intre curtea interioara si peretele casei existente, un spatiu animat, din care se acceseaza toate incaperile cu acces public.
Aceasta strada interioara se are doua discontinuitati:
•la parter, unde coaja ei isi schimba directia transversal, primind in interiorul ei spatiul corpului nou, devenind coaja a corpului nou
• la etaj, unde acoperisul de piatra intra la interior pana la nivelul cursivei existente, dand posibilitatea accesarii acestui acoperis.
Parcursul de acces este un slit in actuala curte interioara, semnalizat inca din piata sudica printr-o dubla travee cu trei arce, incheindu-se cu o curte interioara plantata, curtea ce deserveste sectia pentru copii.
Aceasta trecere se face sub nivelul parterului, printr-un spatiu boltit a vela.
Importanta noului corp consta in faptul ca reuseste sa coordoneze fluxurile de miscare atat la interiorul ei, cat si la exterior.

2 comments:

Anonymous said...

mul?umiri foarte interesant,

Anda said...

serios? la ce e de folos? :)