Monday, October 08, 2007

CONTINUITY vs MUTATION

Ce poate sa insemne traditia pentru un arhitect contemporan? Un bagaj inutil, avand in vedere explozia tehnologiilor si problemele la o scara nemaintalnita pana acum? Un canon strict, care s-ar preta doar la adaptari, si a carui contrazicere ar fi sursa tuturor problemelor? Sau un raft cu modele, din care ne putem servi dupa bunul nostru plac? Aceasta expozitie nu incearca sa dea un raspuns, ci doar sa prezinte un mod particular de raportare la traditie, asa cum il exprima arhitectura de azi din Japonia.

Am ales trei categorii de arhitecti si, in mod implicit, trei categorii de “arhitectura”:

  1. 8 arhitecti de prima marime rezultand o selectie bazata mai ales pe arhitectura si spatiul public: Jun Aoki, Tetsuo Furuichi, Waro Kishi, Kazuhiro Kojima, Kengo Kuma, Hiroshi Naito, Sanaa (Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa), Taira Nishizawa.
  2. 10 arhitecti tineri, sub 40 de ani, selectia orientandu-se mai degraba catre spatiul locuirii, al micilor functiuni, si al cautarilor de alternative: Ryuichi Ashizawa, Sou Fujimoto, Masahiro Harada & Mao Harada ( Mount Fuji Architects), Jun Igarashi, Kumiko Inui, Kazuyasu Kochi, Hironori Matsubara ( Beijing Matsubara), Tetsuya Nakazono ( Naf Arch.), Makoto Tanijiri ( Suppose Design Office), Kuniaki Takahashi
  3. 2 ingineri structuristi, selectandu-se exemple de mutatii in gandeirea constructiei, transformari, ce trec dincolo de scara si program: Kenji Nawa, Jun Sato.

Revenind la cele trei categorii, avem deci:

8 moduri de a crea arhitectura publica, la scara urbana, in care se accentueza relatia intre concept si oras. Este vora despre arhitecti care incearca sa creeze spatii in relatie cu istoria locului, producand mutatii pe baza codului generat de aceasta istorie.

10 feluri de a gandi arhitectura spatiului privat, la scara umana, in care se pun in evidenta idei si experimente grefate pe spatii clar delimitate.

2 abordari tehnice ale arhitecturii, in care rolul inginerului este fundamental; este vorba despre ingineri care in japonia de azi fac desingn de structura si nu doar calcule structurale; este poate cazul in care mutatia este cea mai evidenta.

text Arhitectura, nov 2006


expozitia va fi deschisa in Timisoara 11-19 oct

mansarda Str. Dr Liviu Gabor nr 1

(fostul sediu Comtim, langa British Council)

ambianta japoneza

soundscapes - waka

visualscapes - flo'

attendant - ank

afis - negru

tea & smellscapes

low seating

harta aici

2 comments:

Anonymous said...

Yeeeei!i!i!i! Lookin' forward to tomorrow! :)

Anda said...

yey! mitu :)