Thursday, March 01, 2007

despre ciocolata

De peste 3000 de ani, ciocolata, in egala masura cu aurul, a reprezentat un magnet universal. Pentru vechii locuitori ai continentului American, boabele de cacao erau atat de pretioase incat ajunsesera sa fie utilizate drept moneda de schimb. Spaniolii care au ajuns in Terra Nova au descoperit ca, pe langa asta, localnicii isi facusera un obicei din a bea un amestec de boabe de cacao zdrobite in apa rece. Regii Spaniei vor fi incantati de descoperire si vor introduce printre delicatesele de la curte bautura amara din boabe de cacao. Mai mult, vor imbunatati reteta originala, adaugandu-i zahar si condimente (vanilie, nucsoara, scortisoara). Insa, ani buni, nobilimea spaniola a preferat sa nu popularizeze aceasta descoperire in afara granitelor Spaniei. Ciocolata este secretul pe care Spania l-a tinut departe de restul lumii timp de aproape 100 de ani. Ca orice secret, oricat de bine pastrat, si acesta a iesit in cele din urma la lumina. Si astfel, toate curtile Europei au putut sa aiba acces la acest privilegiu. Ciocolata reprezenta un adevarat mister, iar efectele ei erau percepute in cele mai diverse moduri: francezii, incepand cu Regele Soare Ludovic al XIV-lea, au fost primii care au propagat calitatile afrodisiace ale ciocolatei. Marchizul de Sade o folosea frecvent pentru a-si camufla otravurile iar Casanova apela la un amestec de ciocolata si sampanie pentru a-si seduce viitoarele iubite. Abia in 1830 s-a produs trecerea de la bautura la materie solida, de catre un maestru ciocolatier din Marea Britanie. Si mai tarziu, ciocolata nerafinata a dobandit, prin prelucrare, consistenta fina cu care suntem obisnuiti astazi. De atunci si pana la sutele de retete de ciocolata existente astazi n-a fost nevoie decat de un exercitiu de imaginatie.

1 comment:

Retete culinare said...

Interesant articolul despre ciocolata!