Wednesday, February 14, 2007

sarlota si buzad jive

[Griselini]
Sat construit in forma de cerc, singurul de acest fel in Banat. Diametrul interior este de ca. 210 m.
Despre acest ansamblu, Johann Caspar Steueble scrie la 5. martie 1779 intr-o scrisoare [Petri]:

"... acest sat este singurul sub forma circulara (chorographie). In mijlocul satului se gaseste o fintina acoperita cu apa foarte buna. In jurul fintinii se gaseste o plantatie de duzi in spatele careia se gasesc casele, acestea avind in curte grajdul si sura. Apoi urmeaza gradina unde se gaseste plantata vita de vie. Nici o casa nu este nici cu un deget mai inalta ca alta, si nici cu un picior mai distantata una fata de alta, avind un stil foarte frumos simetric; la fel si cele patru intrari in sat - au aceasi distanta una fata de alta"

Griselini scria in anul 1780: "Amenajarea Charlotenburg-ului, care face un cerc in jurul unei plantatii de duzi aflata in centru, imi place in mod deosebit".

. duminica dupa-amiaza, drive, cdul cu bulina rosie. ma inmoi in apus si iepuri sar pe drum, mai inspre masloc. a trecut suficient timp pentru a evita o decizie impulsiva. fara semnal, drumul coboara si urca ca un curcubeu verde. la buzad e liniste, dar fiica ciobanului m-a vazut. la intoarcere m-a oprit. curioasa cu ochii mari. ce caut eu acolo? ea vrea sa ia trenul inapoi. il striga si pe fratele. miroase a oi si sta in spate. el nu se intelege deloc cu mama vitrega. nu mai stiu cum o cheama, dar imi amintesc locul care mi l-a aratat- acolo este semnal. si- a pus centura. ii place bulina rosie. cand vin la vara o sa-mi dea cas. pana la bariera. e intuneric si ei se intorc acasa. miroase a cas.

No comments: